Skladování medu
Správným skladováním vydrží med i roky bez ztráty na kvalitě a není proto složité udržovat zásobu medu v každé domácnosti. Med je vhodné uchovávat v dobře uzavřené skleněné či keramické nádobě na suchém, chladném a tmavém místě. Med nevystavujeme slunečnímu záření. Teplotu je vhodné udržovat pod 18 stupňů. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto jej musíme skladovat uzavřený v suchém prostředí. Jako obal používáme nejčastěji sklenice s víčkem, které dobře těsní.
Často se při prodeji medu tzv. „ze dvora“ setkáváme, že sklenice medu je bez etikety “ no-name“ a po čase vlastně ani nevíme, co za med doma máme a od koho což není dobře. Sklenice s medem by měla být polepena etiketou, na které bude uveden druh medu, název včelaře, hmotnost atd.
Měrná hmotnost medu je 1,4 kg/dm3, což znamená, že jeden litr medu váží 1,4kg. Množství medu se vždy určuje podle jeho hmotnosti, nikoli objemu. Dobrý med obsahuje 16 - 18% vody. Pokud je množství vody menší než 20%, nemohou se mikroorganizmy v medu množit a med se nekazí. Při vyšším množství vody se obvykle rozběhne jeho kvašení a med je znehodnocený.