Pastový med
Pastový med nesprávně též označovaný jako pastovaný, v některých případech také chybně označován jako šlehaný je med vyráběn z prvních jarních medů ihned po vytočení. Tento med je převážně květový a má vysoký obsah jednoduchého cukru glukózy, která převažuje nad fruktózou, proto po několika dnech vytváří krystaly, díky kterým med rychle krystalizuje.
Pastování medu není nic jiného něž řízená krystalizace, kdy se mechanicky míchadlem med při krystalizaci promíchá, což se dělá zpravidla opakovaně každý den po několik dnů, čímž se vytvářejí velmi jemné krystalky medných cukrů a zamezí se tak vytvoření provázaných krystalů a vzniku pevného zkrystalizovaného medu. Takovýto pastový med již neztuhne a půjde vždy dobře spotřebovat například namazat na chleba. Pastování medu se provádí citlivě s ohledem na surovinu, do medu se při míchání nesmí dostat vzduch. Složení a obsah látek v medu se tak nijak nemění a zachovává si svou kvalitu jako med nepastovaný. Pastový med je u našich spotřebitelů čím dá tím víc oblíbený, hlavně kvůli své stále pastové konzistenci.