Včelí produkty

Co jsou to včelí produkty?

Obecně nejznámějším produktem je med. Méně známé jsou pyl, mateří kasička, propolis, včelí vosk a včelí jed.

Včelí med

Med znají asi všichni. Je velmi chutný a prospěšný zdraví díky svým obsahem enzymů, minerálních prvků, bílkovin, éterických olejů, aromatických látek, jednoduchých cukrů = glukózy + fruktózy, a také svými antibakteriálními účinky. Med včely tvoří z nektaru nebo

Včelí vosk

Vosk je přirozený včelí produkt vznikající metabolickou přestavbou medu a pylu v těle včely medonosné. Včely při tvorbě díla doslova potí voskové šupinky na tzv. voskových zrcátkách na spodní straně  3. - 6.  článku (tergit) zadečku. Hmotnost jedné, 0,5 mm silné šupinky, se pohybuje v rozmezí 0,8-2 mg. Vznikající vosk má téměř bílou barvu a působením slin včel se stává vláčnou za teploty prostředí 33°C až 36°C. Včelí plásty jsou tvořeny šestibokými buňkami postavenými mírně šikmo nahoru, neexistuje lepšího způsobu využití prostoru. Včelí vosk je drahocenný pro svou náročnost produkce. Je potřeba až 1.250.000 šupinek na 1 kg vosku. K vytvoření 1kg vosku včely spotřebují přibližně 5-10kg medu.

Mateří kašička

Mateří kašička je výměšek hltanových žláz dělnic, která má bílou barvu. Tato mléčně bílá hmota je podávána včelami především matce a mateřským larvám jako krmná šťáva. Mezinárodní označení je gelée royale a pochází z francouzštiny. Mateří kašička je citlivá na světlo, teplotu a znehodnocuje ji styk s kovy. Význačnou látkou obsaženou v mateří kašičce je biopterin - látka, které je přisuzován účinek na dlouhověkost včelí matky.

Včelí pyl

Včela nosí pyl z květů rostlin do úlu na zadních nohách v podobě rousků a ukládají je do plástů. Včelí pyl obsahuje vitaminy skupiny B, bílkoviny, sacharidy a enzymy. Včelí pyl je uznávaný v apiterapii.

Propolis

Propolis včely sbírají z různých rostlinných zdrojů. Je to pryskyřičná substance žlutohnědé, červenohnědé nebo zelenohnědé barvy a včely ji používají v úlu k desinfekčním účelům, k tmelení prasklin malých otvorů atd. Propolis má řadu léčivých vlastností.

Včelí jed

Včelí jed (apitoxin) je sekret jedových žláz včel. Tímto jedem paralyzuje v případě potřeby své nepřátele. Někteří lidé jsou alergičtí na včelí bodnutí. Pokud včela bodne, zanechá v místě vpichu žihadlo, které si vytrhne ze zadečku spolu s jedovým váčkem, včela pak zahyne. Včelí jed je účinným léčivým prostředkem.