Med a zdraví
Léčivé účinky medu
doporučujeme užívání medu, jako přírodního léčivého produktu. V medu jsou mimo jiné také enzymy z hltanových žláz včel, a proto je zdravější než běžný cukr. Obsahuje také na rozdíl od cukru vitamíny a minerální látky.
Med je dobrý na:
- prevence před nemocemi
- na rány, bércové vředy, popáleniny
- při nachlazení dýchacích cest
- u žaludečních vředů, při problémech s dvanácterníkem
- při nespavosti
- při onemocnění jater a žlučníku
- při žloutence
- při chudokrevnosti
- při pálení žáhy
- při zácpě
- u poruch trávení a přecitlivění nervů
- na vysoký krevní tlak
- rekonvalescenci po různých nemocech
- proti pylovým alergiím
Medovicový med obsahuje silice, a proto jej používejte při onemocnění dýchacích cest. Květové medy obsahují malé množství pylových zrn, a proto je doporučován na léčbu alergiků na pyl, kteří jsou alergičtí na pyl v prašné formě. Je však prokázáno, že jeho pojídáním v malém množství tělo reaguje vytvářením obranných látek proti alergii. Takže doporučujeme užívat opatrně květový med z lokálních zdrojů od včelaře, kde žijeme.
Med přispívá ke zdárnému vývoji dětí. Vhodný je i pro těhotné ženy. Zvyšuje přirozenou odolnost organizmu, ovlivňuje krevní oběh a posiluje nervovou soustavu.
Med má pH středně kyselé v rozmezí 3,5-4 pH. Má protizánětlivé účinky a proto je vhodný k natírání ran pro rychlé zhojení.